מה הופך מזון למרגיע ?
האם מדובר במזון טעים ומנחם, כזה שאנחנו אוכלים כשאנחנו עצבניים, עצובים, מתוסכלים וכשדומה? 
לא! יש הבדל בין אכילה ריגשית לבין אכילת מזון מרגיע באכילה רגשית אנחנו נרגעים לכמה רגעים. וזהו. בהמשך- קורה ההיפך- כי רמות הסוכר יורדות וכי אנחנו מרגישים תיסכול וכישלון מעצם האכילה וכי אנחנו אוכלים אוכל לא בריא וככל הנראה מוסיפים קילוגרמים ומפחיתים בריאות.
לחץ, לא משהו דרמטי, כזה של היומיום, של החיים... גורם לעלייה ברמות הקורטיזול בגוף שגורם לעלייה בחשק לאכול, לרוב פחמימות ובעיקר מתוקות.
וככל שנרבה ---> מצב הרוח דווקא ירד.
קורטיזול הוא הורמון שמופרש בזמן סטרס ומטרתו לגייס את הגוף למצב זה. ככל שרמתו עולה, כך יש צבירה של יותר תאי שומן- בעיקר שומן ויסרלי (סביב האיברים הפנימיים, כגון כבד שומני) שמעלה סיכון למחלות לב וכלי דם. למי שיש לו נטיה ואצל גברים- ההשמנה הבטנית גדלה שגם היא מנבאת תחלואה יותר מהשמנה אחרת. כך שניתן לומר שסטרס קשור עם ההשמנה הכי מסוכנת- ביטנית וויסרלית.
 
אז מהו מזון מרגיע??
 
מזון שיש בו רכיבים מזינים שמנטרלים את ההשפעה השלילית של הסטרס והורמוניו - רכיבי תזונה שמאפשרים איזון, ריכוז, רוגע.
מהו המזון הזה?? מס. דוגמאות :
 
  1. אספרגוס- נכון שאכילתו גורמת לריח שתן חזק אבל מכיל פולאט*** (צורה של חומצה פולית- ויטמין B9) שחשובה שלמירה על מצב הרוח. אפשר בסלט, אפשר עם מעט שמן זית בבישול קצר. רצוי לאדות - שומר על הרכיבים.
  2. אבוקדו- עשיר בגלוטתיון- אנטי אוקס' מאוד חזק שחוסם ספיגה של רכיבים עם פעילות חימצונית (יצרית רדיקלים חופשיים. מכיל גם לותאין- פיגמנט ממשפחת הקרטינואידים, אבל הפעם-ירוק שגם הוא אנטי אוקס' , ביתא קרוטן (עוד אנטי אוקס'), ויטמין E, פולאט ועוד מספר ויטמיני B.
    בוטנית- מדובר בפרי אבל למעשה- שומן ולא ירק ולכן לא להגזים. אבוקדו ידוע כמרגיע רעב וחשקים וגורם לשובע ותחושת מלאות ולהפחתה באכילה היומית.
  3. פירות יער- BERRIES למיניהם. מאוד עשירים באטי אוקס' מסוג אנטוקיאנין - תותי שדה ויער ועץ, פטל, אוכמניות, דומדמניות, פטל שחור ואדום, חמוציות. מכילים ויטמין C שידוע כטוב נגד סטרס - מוריד רמות קורטיזול. בארץ חוץ מתותים מס' חודשים מצומצם בשנה, השאר קפואים. גם טוב. בחול- יוצא ליער וקוטף.  אפשר לאכול כמו שזה (גם קפוא) ואפשר בשייק.
  4. שיבולת שועל- דגן מלא- פחמימה מורכבת - מגביר ייצור סרוטונין - רכיב הFEEL GOOD + בעל תכונות אנטי אוקס' . מחקר הראה שילדים שאוכלים בבוקר ש"ש יותר חדים ומרוכזים ורגועים במהלך היום. הסיבים- גורמים לשובע יותר מהרבה דגנים מלאים אחרים. לאכול כדייסה , להוסיף ליוגורט או באפייה- ללחם.
  5. פירות הדר- המון ויטמין C. אבל בעיקר- ויטמין סי TO GO (נייד)- לשים בתיק ולצאת מהבית . הקליפה שומרת על הפרי וזה יתרון!!! - תפוז קלמנטינה, מנדרינה . האחרים פחות ניידים כי יותר קשה לקלף ולאכול ככה על הדרך. פתרון נפלא ליום עמוס. לעצור, לקלף תפוז ולאכול.
  6. אגוזי מלך- מועילים לקוגניציה ובעלי סגולות נוספות . מכילים אומגה 3 שנהדרת למלחמה בסטרס ובכלל , פוליפנולים - אנטיאוקס, עוזרים לזיכרון. לא להגזים עקב תכולת השומן הגבוהה. לאכול כך או בסלט. רצוי טבעי ולא קלוי כי כך נשמרים הרכיבים כולם.
  7. ירקות עליים ירוקים- כמו פטרוזיליה, כרוב עלים (קייל), רוקט, חסות שונות, תרד, עלי סלק, גרגיר נחלים ועוד. עשירים בפולאט שכאמור  שמייצר דופמין - כימיקל משרה נינוחות ---רוגע.
  8. זרעים - זרעי: דלעת, פשתן, חמניה וכו - מקור נפלא למגנזיום - תיגבור במגנזיום עוזר במניעת דיכאון, עייפות, רוגז ותועות PMS
  9. יוגורט פרוביוטי- החיידקים הטובים (ידידותיים) ביוגורט מועילים למערכת העיכול וגם לסטרס. כשיש סטרס, אותות מהמוח מגיעים למעי וכך אנחנו מקבלים המון תופעות של מע העיכול בזמן סטרס . ראו שפרוביוטיקה ביוגורט מפחיתה פעילות מוחית באיזור הרגש כולל הפחתת לחץ. מעבר לזה - מקבלים חלבון, סידן.
  10. תה קמומיל / בבונג - תה טרום שינה מומלץ!!! יש היום עדויות לכך שקמומיל מרגיע, מפחית סימני חרדה. הכי טוב כתה- החמימות מרגיעה כשלעצמה. לשבת לאחוז ספל תה קמומיל - מאוד מרגיע. יש הוכחות שמשרה שינה. לא חייבים בתיון. 

 

בלוג | כל הפוסטים


השלב הראשון שלכם מתחיל כאן!
מלאו פרטים ואצור קשר בהקדם:


שירי נקש - דיאטנית קלינית

טלפון:
054-8307899

קליניקה:
רח' מבצע חורב 14,
אם המושבות, פתח תקווה

שירי נקש - דיאטנית קלינית