התמכרות לסוכר
מה הסוכר עושה לגופינו? למה אוכלים ממנו ככ הרבה? כמה סוכר אנחנו צורכים?
הסוכר מופק מצמח – קנה סוכר אשר ממנו מזקקים סוכר טהור שמכיל אך ורק אנרגיה ללא שום דבר אחר, ללא רכיבים תזונתיים נוספים, ללא סיבים שנשארים בשאריות קנה הסוכר – רק אנרגיה טהורה. אנרגיה=קלוריות. במידה ואנרגיה זו לא מנוצלת על ידי הגוף--->השמנה: הסוכר הופך בגוף לחומצות שומן שנאגרות בגוף. סיבוכי מגיפת ההשמנה ידועים- סוכרת, מחלות לב וכלי דם ועוד.
 מאוד קל לצרוך הרבה סוכר ומאוד זול.
נניח שאני שותה 3 כוסות תה ביום ובכל אחת שמה 2 כפיות סור- סה"כ 6 כפיות סוכר ביום למשך שנה ונניח שאני לא "שורפת" את הקלוריות הללו- יתווספו לגופי 4.5 ק"ג של שומן !!!! וזה רק 6 כפיות סוכר.
שתיית משקה ממותק אחד! ביום מעלה את הסיכון להשמנה ב-60%!
ההמלצה של איגון הבריאות האמריקאי היא ל-6 כפיות סוכר מוסף ביום. כלומר, לא כולל כל אותם פחמימות פשוטות שכבר יש במזון ממילא כמו לחם, יוגורט, פירות ועוד. ההנחיה היא : 10% מהקלוריות צריכות להגיע מסוכר מוסף. היום כבר ממליצים על 5%
הישראלי צורך בממוצע כ30 כפיות סוכר ביום!! ילדי ישראל מורכים 34 כפיות סוכר.
אנחנו מתקרבים לצריכה האמריקאית שעומדת על 156! ק"ג סוכר בשנה לאדם.
99% מבני הנוער בישראל צורכים ממתקים ו94% צורכים משקאות ממותקים!
ככל שנצרוך יותר- אין פה גבול עליון—נרצה יותר.
כל מזון מעובד שנראה תמים וכלל לא מתוק- מכיל סוכר : רטבים (צילי, טריאקי, ברבקיו...), חטיפים מלוחים, מלפפון חמוץ ועוד. היצרנים רוצים שיהיה לנו טעים ושנקנה עוד. (רפורמת הבראת המוצרים) חברות המזון בודקות בקרב מדגמים מייצגים מהי כמות הסוכר המדוייקת שאותה אוהבים...

למה אנחנו ככ אוהבים מתוק?
  1. ראשית מדובר על מנגנון השרדותי מהתקופה שהאדם היה מלקט את מזונו בטבע: אל מנת לדעת מה רעיל ומה מזין– טעם מר משדר למוח רעילות= אסור לצרוך ואילו טעם מתוק= ניתן לאכול. מאז וכ=עד היום העולם השתנה ובתרבות השפע- זו בעיה!
  2. שנית, נוצרה התניה מגיל קטן- מילדות הילד מתוגמל במשהו מתוק- המתוק הזה הפך להיות פרס : קינוח רק אם תאכל את כל הארוחה, ממתק אם תתנהג יפה וכו- המתוק מסמן משהו טוב במוח הילד ואח"כ המבוגר שהוא הופך להיות.
  3. מה קורה למוח כשאנחנו אוכלים סוכר? ישנו איזור במוח שמעורב בהנאה. איזור זה משופעל ברגע שאוכלים משהו מתוק שנעים לנו וטעים לנו. זהו מרכז התגמול- שיפעול זה גורם לנו לאכול עוד ועוד לצורך הפעלה נוספת לש איזור זה.
  4. כשאוכלים מתוק- רמות הסוכר עולות בחדות. מופרש אינסולין במהירה על מנת לאזן ולווסת— ירידה חדה של רמות הסוכר. אומנם העליה יוצרת תחושה טובה וסוג של היי אך הירידה הזו עושה בדיוק ההיפך ומייצרת עוד רעב או יותר נכון חשק עז לעוד מהמתוק הזה.
אם כך אכילת סוכר - זוהי מעין מוטיבציה טבעית שהופכת להרגל ממכר. יש את אלו ששולטים בזה ויש את אלו שלא- המכורים.כשמדובר על סוכר – מדובר גם על צרות אחרות שלו שנחשבות טהעיות ובכל זאת יש לקחת בחשבון: מייפל טבעי, אגבה, סילאן דבש.
וכן, יש לו שמות שונים שכתובים לרוב על גבי המוצרים: סוכרוז, גלוקוז, סירופ תירס, מלטוז, דקסטרוז, דקסטרין ועוד. – צריך לקרוא מה שכתוב ע"ג האריזות.
מה ההבדל בין פרי למיץ פרי, נניח תפוז:
מהמיץ ניתן לשתות הרבה ולהגיע למספר תפוזים גדול ואילו אכילת תפ]וז- לךא ניתן להגיע לאותה כמות. ההבדל- הסיבים- האכילה , הלעיסה – הסיבים משביעים וכן מאטים את עליית הסוכר בדם.
 
עשו ניסוי מעניין:
2 קבוצות כדורסל לאחר אימון- לקבוצה 1 נתנו לשתות בקבוק מיץ ממותק עם סוכר ולשניה נתנו בקבוק עם ממתיק מלאכותי ללא קלוריות (ללא ידיתען כמובן). לאחר שסיימו, נתנו להם לאכול חופשי בבופה . איזו קבוצה אכלה יותר מבחינה קלורית? הקבוצה ששתתה את המשקה עם הסוכר והקלוריות באופן משמעותי!! למה? נכנסות קלוריות אבל כיוון שזה בשתיה, הגוף לא מתרגם את זה לשובע ולא מרגיש את זה – גורם משמעותי בהשמנה!

כמה כפיות סוכר יש במזונות שאנחנו אוכלים:
חטיף דגנים- 3
כוס שוקו- 7.5
מעדן חלב עם פרי-4-5
משקה אנרגיה- 6.5
בקבוק מים בטעמים- 4
בקבוק מיץ תפוזים ללא תוספות סוכר- 8-9
אשכול ענבים- 5
פחית קולה- 10
קערת דגני בוקר "רגילים"- 8
שקית קטנטנה של קטשופ- 2
קערת פאדתאי נודלס- 9.5

מה לעשות?
  1. להתחיל לקרוא תוויות מזון- יש כמות ל100 גר – לתרגם למנה. כמות הסוכרים מתוך הפחמימות. אם רשום ראשון או שני- יש לזה סיבה
  2. להוציא מהבית את המשקאות הממותקים, החטיפים, הממתקים, עוגות, שוקולדים למיניהם, עוגיות, את המזונות המעובדים שאינם בגדר חובה- לרוב מגלים שמילאנו שקיות על גבי שקיות
  3. לבשל אוכל ביתי, לצרוך מזון טרי ולא מעובד – תמיד יכיל פחות סוכר ופחות קלוריות מהחלופה הלא ביתית, המתועשת
  4. לזהות את השעה הקשה – פירות, פרוסת עם טחינה ומעט סילאן או גבינה ומעט דבש, תמר עם אגוז/שקד במקום העוגיה או הממתק
  5. עיברו לפחמימות מורכבות
  6. שתו חליטות . הוסיפו פרוסת לימון, עלים, מקל קינמון שנותן תחושת מתיקות בפה
  7. הפסיקו לתגמל את ילדיכ במתוק (ובכלל באוכל). הפסיקו להתשמש במזון כפרס ועונש! כך תגדלו את הדור הבא בריא יותר ופחות מכור למתוק
ישנה גישה הקוראת להורדה חדה של כל!! הסוכרים והפחמימות הפשוטות. לא חייבים. אפשר בהדרגה- להפחית וגם כך זה קשה בהתחלה - תסמיני גמילה- כאבי ראש, עצבנות ועוד. לאחר מספר ימים החשק למתוק ילך וירד, הטעמים ישתנו – גם פרי ירגיש לנו כמו הממתק הכי טעים בעולם ופתאום לא נצטרך את המתיקות שתיראה לנו אפילו עזה מידי.
אם רק תעשו את כל אלו בלי שום דבר נוסף- תרדו במשקל!

התועלות עצומות- ירידה במשקל, שיפור בבריאות ובהרגשה, עליה ברמת האנרגיה, שינה טובה יותר ובעיקר – שליטה!!!!
 

בלוג | כל הפוסטים


השלב הראשון שלכם מתחיל כאן!
מלאו פרטים ואצור קשר בהקדם:


שירי נקש - דיאטנית קלינית

טלפון:
054-8307899

קליניקה:
רח' מבצע חורב 14,
אם המושבות, פתח תקווה

שירי נקש - דיאטנית קלינית