ישנם לחמים רבים בשוק. מדף הלחמים בכל סופר עמוס ומגוון. מצד אחד זה נפלא מצד שני מבלבל. איך נדע במה לבחור?
חשוב לציין שבכל מקרה יש צורך לקרוא את התוויות.
נעשה קצת סדר:
  1. לחם חיטה מלאה
    מדובר בלחם שעשוי מגרגירי בחיטה שנטחנים בשלמותם (אנדוספרם, מעטפת פנימית).צבע הלחם חום בהיר. יכול להיות עם/ללא המעטפת החיצונית שנקראת סובין. עדיף כמובן עם - מופיע ע"ג תוית המזון ברכיבים. כמו כן, ע"ג תווית המזון מופיעים אחוזי השימוש בחיטה המלאה - רצוי 100%.
  2. לחם לבן
    גרגיר החיטה נטחן ללא המעטפת (רק החלק הפנימי- האנדוספרם). למעשה אלו קלוריות ריקות. כל היתרונות הנ"ל לא קיימים. לעיתים הקמח עובר תהליך הלבנה.
    כאשר לא קוראים תוויות ניתן להתבלבל ולקנות לחם כהה מתך מחשבה שזהו לחם חיטה מלאה אך מדובר בלחם לבן שהוסיפו לו צבע מאכל קרמל. על מנת להשיג מיתוג של "לחם XXX מלא- יש צורך בתכולה של מינימום 51% קמח מלא.
  3. לחם דגנים מלאים
    מכיל מספר סוגי דגנים (לא בהכרח חיטה) - יש לבדוק אליו ובאיזה אחוזים הם מלאים שכן יכול להכין בתערובת גם חיטה לבנה. לעיתים מוסיפים גרגירים וזרעים לא טחונים למראה ולטעם.
  4. לחם שיפון
    שיפון זהו דגן הדומה לחיטה ולשעורה. מכיל מעט פחות גלוטן לעומת חיטה. עשיר יותר בסיבים- על כל יתרונותיהם. גם פה, כאשר הגרגיר נטחן בשלמותו- שיפון מלא..
  5. לחם מחמצת שאור
    זהו הלחם הביתי, של פעם. רוב הלחמים עוברים התפחה מזורזת על ידי שמרים תעשייתיים. בלחם זה ההתפחה היא על ידי שמרי בר שקיימים על גבי גרגיר החיטה עצמו כך שלמעשה ההתפחה נשעית על ידי תערובת של קמח ומים בלבד שהושארה למשך 48 שעות = מחמצת. זוהי התפחה איטית הרבה יותר- 10 עד 15 שעות. ללחם טעם חמצמץ (מחמצת). יתרונות: אינדקס גליקמי נמוך, ספיגה טובה יותר של מינרלים (אבץ, ברזל, סידן), תוצרי ההחמצה טובים לפעילות מעיים.- טוב למעי רגיז, גזים ולקנדידה במעי..
  6. לחם כוסמין
    כוסמין זהו סוג של דגן. בעבר היה בשימוש נרחב עוד לפני שהחיטה תפסה את המקום העיקרי בתעשיית ייצור הלחם. דומה מאוד בערכיו ללחם חיטה מלאה. מכיל מעט פחות סיבים, פחות גלוטן (טועים לחשוב שאין בכלל), מעט יותר מתקתק, קל יותר לעיכול לחלק מהאנשים.
  7. לחם קל
    2/3 כמות הקלוריות לעומת המקבילה ה"רגילה". כיצד? כמה אפשרויות: יותר סיבים שסופחים יותר מים בתהליך, פחות קמח והתפחה על ידי גורמים מתפיחים נוספים- מרקם אוורירי יותר, פרוס מאוד דק. השם לא מעיד על סוג גרגירי החיטה שמהם נטחן הקמח- יכול להיות לבן,, מלא, מלא חלקית. לא תמיד משביע ולכן לא בהכרח עדיף בדיאטה. כמו כן, תלוי מה מורחים מעל וכמה.
  8. לחם אחיד
    לחם לבן עם מעט יותר סובין- קצת יותר בריא מלחם לבן אבל פחות מהמלאים..
  9. לחם כפרי
    סתם שם מטעה. לרוב מדובר בלחמים העגולים אך מדובר בלחם מקמח לבן בתוספת גרעינים אגוזים וכדומה.
  10. לחם מחיטה טרום נבוטה=לחם חי=לחם עינן
    גרגירי החיטה מכילים גם את החלק של הנבט, גרגירי חיטה שעדיין לא נבטו- הגיעו לתחילת תהליך הנביטה (תהליך ייצור מיוחד וייחודי) ואותם מוסיפים לקמח החיטה המלא. יתרונות:  גרגירי החיטה הטרום נבוטים מכילים יותר חלבון וחומצות שומן. עשירים בסיבים וויטמינים - E, C, B - זמינים יותר.

מה צריך לדעת כשקונים לחם:
  1. לוודא שמכיל כמה שפחות (עדיף ללא):
    • שומני טרנס לצורך שיפור טעם וייצוב הבצק
    • חומרי שימור לקטילת פטריות וחיידקים
    • אנזימים להארכת חיי מדף
    • סוכר/ממתייקים מלאכותיים
    • נתרן
  2. לקרוא איזו חיטה ואילו אחוזים
  3. מה שטעים לכם חשוב לא פחות
  4. מבחינה קלורית- אן הבדל בין "לבן" ל"מלא"
  5. לחם מלא לא בהכרח הכי טוב- יש אוכלוסיות שזה פחות טוב להם: מעי רגז, בעיות עיכול, גאוט
  6. לאכול במידה ותמיד בשילוב עם חלבון כמו גבינה/טונה או שומן צמחי כמו טחינה/אבוקדו

 

בלוג | כל הפוסטים


השלב הראשון שלכם מתחיל כאן!
מלאו פרטים ואצור קשר בהקדם:


שירי נקש - דיאטנית קלינית

טלפון:
054-8307899

קליניקה:
רח' מבצע חורב 14,
אם המושבות, פתח תקווה

שירי נקש - דיאטנית קלינית