אכילה בחוץ
אחת מצורות הבילוי המועדפות על אנשים בעולם המערבי היא אכילה מחוץ לבית – מסעדות , בתי קפה. בים אם זו ארוחת בוקר, צהרים או עקב. מגוון האפשרויות הולך וגדל במהלך השנים, כמו גם מגוון הסגנונות – איטלקי , צרפתי, אסייתי , ישראלי או פיוז'ן. אוכל גורמה או ביתי – הכל הולך ומהכל נטעם.
בעידן שבו שפים הפכו לסלבריטאים, תוכניות בישול משודרות בזמני צפיית שיא ואוכל מצטלם נהדר ברשתות החברתיות – הגיוני מאוד שאכילה במסעדות תהיה חלק מהאג'נדה שלנו וחלק מאפשרויות הבילוי ברשימה שלנו. אכילה היא לא רק אוכל. היא בילוי חברתי לכל דבר.

אלא שלבילוי הזה יש מחיר - מלבד המיר הכספי הלא מבוטל, מדובר במחיר קלורי ולעיתים בריאותי לא קטן. ע"פ סקר שנעשה לפני מספר שנים על יד מחלקת החקלאות והמזון של הממשל האמריקאי (USDA), אכילה מחוץ לבית מספר פעמים בשבוע מובילה לעלייה במשקל – הן כתוצאה מהעלייה המשמעותית בסך הקלורי היומי (בכ200 קלוריות יותר, ע"פ סקר זה) והן כתוצאה מכך שככל שאוכלים יותר בחוץ, כך האכילה היומית היא פחות בריאה- כלומר מכילה רכיבים פחות בריאים –באותו יום אוכלים פחות דגנים מלאים, ירקות ופירות.

כמו כן, ראו בסקר שבקרב אנשים עם עודף משקל משמעותי, העלייה בסך הקלורי היומי היתה גדולה עוד יותר באותו יום שבו אוכלים בחוץ, לעומת אנשים בעלי משקל תקין.

שתי סיבות עיקריות יש לכך:
  1. ע"פ מחקר שפורסם בכתב העת המקצועי JOURNAL OF NUTRITION , נמצא שאכילה בחברת אנשים נוספים גורמת לאכילה מוגברת במעל ל40% לעומת אכילה לבד והאחוז עולה ששל שמספר האנשים עולה - ככל שישנם יותר משתתפים באכילה החברתית, כך כמות האכול הנאכלת על ידי כל אחד מהמבלים הולכת וגדלה, כאשר אכילה של שמונה משתתפים ומעלה נמצאה קשורה בעליה של 96% בכמות האוכל פר אדם, בהשוואה לאכילה לבד. אחת הסיבות לכך קשורה גם בכמות הזמן שאנו יושבים סביב שולחן האוכל כאשר אנחנו אוכלים בחברה.
  2. המזון במסעדות לרוב יכיל כמויות גדולות יותר של שומן, סוכר, קלוריות כפועל יוצר ומלח- עובדה אשר גורמת לאוכל המוגש לנו להיות טעים מאוד ואטרקטיבי. אם נוסיף על כך את העובדה שמסעדה מתפזרים באויר ריחות אוכל מגרים, האוכל שמוגש חם ומהביל ובצורה אסתטית ומושכת, גודל המנה שלרוב תהיה גדולה יותר מגודל מנה אישית מומלצת, שתיה מתוקה או אלכוהול שמתווספים לחגיגה וכמובן קינוח מתוק לסיום- כל אלו מובילים להרבה מאוד קלוריות הנאכלות בארוחה אחת ולכן, להשמנה אופציונאלית  בתלות ישירה לתכיפות וכמות הפעמים בנבלה במסעדות.
בימים אלו של קורונה שבהם לא ניתן לצאת לחופשות בחו"ל ונגזר עלינו לבלות בארץ כאשר בתי קולנוע אין, הופעות אין כל שנותר לנו זה לבלות במסעדות ובתי קפה ולהנות מארוחות עשירות ומגוונות בתור בילוי חברתי רווח.

 

ניתן בהחלט גם לאכול במסעדות ועדיין לשמור על המשקל ולהנות משני העולמות בעזרת מספר טיפים פשוטים ושימושיים אשר כדאי לאמץ וליישם בכל אכילה במסעדה מבלי לפגוע באיכות הבילוי:
  • בטרם הגענו למסעדה מומלץ להכנס באינטרנט לדף הבית שלה ולהסתכל על התפריט. בכל מסעדה יש מנות מכילות יותר שומן וקלוריות ויש כאלה שפחות מבלי שהן פחות טעימות ואותן כדאי להעדיף. במידה ונקבל החלטה כזו מודעת מראש, כך יש יותר סיכוי  שנצליח לעמוד מאחוריה בזמן אמת במסעדה
  • מוזר ככל שזה יישמע - חשוב מאוד לא להגיע מאוד רעבים למסעדה. רעב יתר גורר החלטות פחות בריאות בנוגע לאוכל שנבחר לאכול ולכמותו עד מצב של אכילת יתר ותחושת שובע קיצונית כתוצאה מעומס על הקיבה. בהחלט עדיף לאכול משהו קל כשעה לפני המסעדה מאשר להגיע רעבים מאוד.
  • רק צריך לבקש-  על הרבה מאוד מרכיבים  במנה ניתן לוותר כל מנת להפחית את הריכוז הקלורי מבלי לפגוע בטעם המנה. במידה ולא נשאל או נבקש- נקבל את ברירת המחדל שהיא – הכל. ולכן מומלץ לברר ולבקש מהמלצר.ית:
  • בארוחת הבוקר הישראלית ניתן לבקש גבינות בעלות אחוזי שומן נמוכים יותר (5% ) במקום הגבינות עתירות השומן ומומלץ לבקש כמות לחם אישית המכילה 2 פרוסות לחם מלא במקום סלסילת לחמים המכילה מגוון עשיר מאוד של מאפים המכילים הרבה יותר ששומן ולעיתים סוכר בהשוואה ללחם מלא. במידה והזמנו מנת מוזלי המורכבת מיוגורט, פירות, גרנולה ודבש או סילאן רצוי לבקש את הגרנולה והדבש / סילאן בנפרד בצד ולשים באופן עצמאי כמות קטנה יותר מזו המוגשת לנו.
  • מומלץ תמיד להעדיף מים ורק מים (או סודה) ולוותר לחלוטין על שתיה מתוקה גם אם מדובר במץ פרי ואפילו אם הוא נסחט במקום שכן תמיד כדאי לאכול את הקלוריות שלנו מאשר לשתות אותן לטובת שובע ממושך יותר. גם כאשר מדובר משקאות סמיכים יותר כגון:

    שייק פירות, כדאי לבקש במפורש ללא תוספת סוכר שכן ברירת המחדל היא המתקה באמצעות סוכר מוסף  וקפה ברד - העדיפו קפה קר שכן הקפה ברד מכיל כמות סוכר גדולה מאוד
     
  • לא תמיד יש צורך המנות ראשונות וניתן להגיע ישירות למנה העיקרית וכך לחסוך אכילת יתר . במידה ובחרתם בכל זאת להזמין מנות ראשונות, כדאי להעדיף את אלו שמבוססות בעיקר על ירקות וחלבונים כגון דג או בשר.
  • כדאי לוותר על חלק מהתוספות המוגשות בתוך סלט גדול ועשיר כגון קרוטונים, פירורי גבינה עתירת שומן כלשהי, גרעינים ואגוזים וכדומה- לפחות על אחד מאלו מומלץ לוותר מבלי לפגוע בטעם המנה. כמו כן את הרוטב לסלט ניתן לבקש בצד ולשים בעצמינו כמות קטנה או לחילופין לבקש בנפרד שמן זית ולימון במקום רוטב עתיר שומן וסוכר ואז לתבל באופן עצמאי.
  • וותרו על הפיתות, ג'בטות ושאר מאפים חמים המגיעים לצד המנות. כדאי לבקש מראש לא להגיש כלל מאפים לשולחן כיוון שכאשר אלו יגיעו חמים ומריחים נהדר, יהיה קשה לא לאכול או לאכול רק קצת.
  • לצד מנת החלבון במנה העיקרית – דג, בשר, עוף או טופו, העדיפו תוספת של ירקות – מבושלים, אפויים או כסלט טרי על פני תוספת פחמימתית ובמידה ולקחנו תוספת פחממתית מומלץ לא את זו המטוגנת כגון צ'יפס או טבעות בצל ובכל מקרה תמיד להשאיר את הירקות בנוסף.
  • לא חייבים לסיים מהצלחת- הקשיבו לגופכם, היו בקשר עם קיבתכם – הניחו את הסכו"ם ועיצרו רגע- אולי שבעתם ואין צורך להמשיך לאכול?? תמיד ניתן לקחת את מה שנותר הביתה לארוחה הבאה או ליום המחרת ולחסוך לעצמינו בישולים בבית
  •  במידה והזמנתם קינוח – תמיד כדאי לחלוק ולא להזמין אחד לכל אחד. בכך נבטיח שהכמות שנאכל תהיה קטנה יותר.
אין צורך כמובן ליישם בכל בילוי במסעדה את כל הכללים גם אם הם כולם רלוונטים.
המלצתי היא לבחור לפחות! כלל אחד וליישם בכל פעם שנאכל בחוץ.

עם הזמן זה יהפוך להרגל כשנגיע למסעדה ואז נוכל להוסיף עוד כלל וכך הלאה ולהבטיח לעצמינו גם להנות מבילוי חברתי וקולינרי נפלא וגם לשמור על בריאות ומשקל תקין.

 

בלוג | כל הפוסטים


השלב הראשון שלכם מתחיל כאן!
מלאו פרטים ואצור קשר בהקדם:


שירי נקש - דיאטנית קלינית

טלפון:
054-8307899

קליניקה:
רח' חיה פיינשטיין 11, פ"ת

מייל:
shirina1209@gmail.com

שירי נקש - דיאטנית קלינית